Fenerbahçe Kartal ile Uçuyor



( Görsel https://www.sporx.com/amp/ismail-kartal-onlari-birakmayacak-SXHBQ968366SXQ bağlantısından alınmıştır. )

    

Fenerbahçe İsmail Kartal ile Uçuyor 

    Fenerbahçe Vitor Perreira ile yollarını ayırdıktan sonra takımın başına kısa süreliğine Tahir Karapınar geçti ve yapılan görüşmeler sonucunda sezon sonuna kadar takım İsmail Kartal'a emanet edildi. İsmail Kartal döneminde Fenerbahçe en çok puan toplayan takım oldu. Hal böyle olunca sezon sonuna kadar olan anlaşma gelecek sezonlarda da devam etmeli mi sorusu ortaya çıktı. 


    İsmail Kartal döneminde ne oldu ?


İsmail Kartal ideal ilk on birini bulmak için oyuncuları ve dizilişleri denedi. Yeri geldi üçlü defans yeri geldi dörtlü defans ile sahaya çıktı. Bu denemeler sırasında çoğu oyuncu denendi ve Mesut Özil, Ozan Tufan gibi isimler kadroda az süre buldukları için İsmail hoca ile sözlü tartışmaya girdi. Bunun sonucunda da şuan iki oyuncu da kadro dışı olarak lige devam ediyorlar. Medyada bize anlatılan neden bu şekilde. 


 

      İsmail Kartal'dan sonra teknik direktör kim olacak ? 


    İsmail Kartal'dan sonra medyada adı geçen en büyük aday Joachim Löw. Jorge Jesus da Löw'den sonra adı yazılan bir başka teknik direktör. Peki bu haberlerin gerçeklik payı var mı ? 


    Ali Koç büyük teknik direktörlerin devre arasında takımın başına geçmek istemediğini verdiği bir röportajda dile getirmişti. Löw'ün Fenerbahçe'de daha önceden görev yapmış olması , Almanya milli takımında Mesut Özil ile birlikte çalışması gibi nedenler ile Jorge Jesus'a göre bir kaç adım daha önde gibi duruyor. Bunun yanı sıra Berisha , Serdar Dursun , Meyer gibi Almanya ile bağı olan futbolcular içinde ayrı bir motivasyona sahip olabilir. Şimdi gelelim birazda gerçeklere...


     Vitor Perreira geldiğinde Ali Koç birden fazla teknik direktör ile görüştüklerini ancak çoğunun Fenerbahçe'yi istemediğini söylemişti. Bu süreç üzerinden ne kadar süre geçti ? Bir yıl olmadı bile. Peki Fenerbahçe'de ne değişti ? Futbol takımı olarak herhangi bir başarı elde edilemedi. Avrupa kupası , Ziraat Türkiye kupası kazanılmadı. Süper Ligde devam eden ikincilik ve birincilik mücadelesi var. Onun dışında Vitor Perreira'nın istediği ve aldırdığı bazı oyuncular değerine değer kattı. Genç oyuncular biraz daha ön plana çıktı ve forma şansı buldu. Joachim Löw böyle bir takıma geldiğinde sadece A takımının değil büyük ihtimalle bütün futbol takımlarının kontrolünü ister. Alt yapıya yönelik kontrol, alt yapıdan oyuncu yetiştirme gibi alanlarda söz sahibi olmak isteyecektir. Bunun dışında maaş olarak diğer teknik direktörlerden biraz fazla bir maaaş + teknik ekibinin masrafı + isteyeceği transferler 


  Kısacası Löw geldiğinde ona büyük bir bütçe ayrılmalı. Bütçede yer açmak için güzel bir scout ekibi çalışması gerekiyor. Fırsat transferleri kovalamaya Fenerbahçe tabikide devam edecektir ancak Löw bu kadar beklediyse gelmek için elinde bir listesi de vardır diye düşünüyorum. Gelirse ve başarısız olursa işler biraz daha farklı bir yöne kayacaktır. Şampiyonluk bekleyen bir camiayı da düşünürsek Löw'ün de diğer teknik direktörler gibi ortalama bir sezon şansı var. Şampiyon oldun olsun olamadın geçmiş olsun. 



   İsmail Kartal mı Joachim Löw mü ? 


 Fenerbahçe'nin istediği tek şey şampiyonluk. İsmail Kartal'ın yakalamış olduğu başarı tablosu da ortada yani Ali Koç çıkıp sezon sonu veya şuan “ Biz İsmail Kartal ile yola devam etmeye karar verdik. ” dese hatalı bir karar verdi diyebilir miyiz ? 

 Bence diyemeyiz. Uzun zaman sonra stada taraftar gelmeye başladı ve taraftarların çoğu da İsmail Kartal'dan memnun. Löw'ü getirmek bu durumda biraz lükse kaçar ve başarılı bir İsmail hocayı da kenara atar. Yukarıda saydığım finansal durumda da Löw İsmail hocaya göre kulübe daha fazla maddi imkan gerektirecektir. Aradaki maaş farkıyla güzel bir transfer yapılabilir. Kaldı ki Löw'de Vitor Perreira'nın yaptığı gibi aklındaki sisteme uygun oyuncular isteyecektir. İsmail hoca ise kadroya en uygun sistemi oynatıyor. Yani Löw tutmazsa bir çok oyuncu gidecek bir çok oyuncu gelecektir. Uzun süreli bir sözleşme ile gelecekse Löw'ü Fenerbahçe'de görmek isterim ama görmek istediğim sezon bu sezon mu ondan pek emin değilim açıkçası. Tüm bu saydığım nedenler sonucunda ben İsmail Kartal ile yola devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakalım sezonun sonunda neler olacak ? 



                                      Barış Kıral 





Yorumlar