Şampiyonlar Ligi'nin finali nasıl sonuçlanır ?

Şampiyonlar Liginin sahibi kim olur ?

Bir tarafta daha önce hiç Şampiyonlar Ligi'ni kazanamamış Paris Saint Germain diğer tarafta ise kupayı 5 kez müzesine götürmüş olan Bayern München. 



Paris Saint Germain tarihinde ilk kez finale çıktı belki de ilk kez de kupayı Fransa'ya götürecekler. Tüm Fransızların beklentisi en azından bu yönde. Fransız takımı bu turnuvada zorlanmadı desek pek de doğru söylemiş olmayız. Son 16 turunda bir diğer Almanya takımı olan Borussia Dortmund'u 2-0 yendi ve ardından 2-1 yenilmesine rağmen turu geçmeyi başardı. En zor sınavını ise Atalanta karşısında verdi. İlk yarısı 1-0 biten maçın ikinci yarısının uzatmalarında maçı 2 gol atarak kazandılar. Finale kadar 1 yenilgi ve bir beraberlik ile geldiler peki formda olan Bayern karşısında ne yapacaklar?


Bayern München ise Fransız takımına karşı favori gösteriliyor. Oranlarda ise yine favoriler. Futbol yorumcularının bir çoğu da Bayern'in tabiri caizse Paris Saint Germain'i hezimete uğratacağından emin. Böyle düşünmeleri de gayet normal çünkü Bayern München bu yıl turnuvada değil beraberlik yenilgi yüzü bile görmedi. Aslında finalden daha çok konuşulan ise Bayern'in almış olduğu skorlar. Çeyrek finalde Barcelona'yı 8-2 ve grup aşamasında Tottenham'ı 7-2 gibi büyük farklarla geçtiler ve finalde Paris'i bekliyorlar.


Bayern'in bu skorları almasındaki etkenler neler ?


Öncelikle takımlarını yenileyebilmeleri en büyük artıları. Yani vizyonunu ve oyun stilini güncellemeleri. Barcelona'nın yenilmesinin en büyük nedeni ise kendilerini yenileyememiş olmaları. Yani kısaca şöyle söyleyelim yıllardır aynı oyunu oynamaları ve Bayern'e göre iki üç tık yavaş kalmaları. Bireysel yeteneğe bağlılığı da eklenince yenilemeleri bekleniyordu ancak kimse 8-2 'yi de beklemiyordu açıkçası.


Bayern'in oyun stili 


Bayern yıllanmış oyuncularından iyi yararlanıyor. Yani çoğu takım oyuncuları yaşlanınca onları gözden çıkarıyor ancak Bayern yaşlılığın zamanını çok iyi ayarlıyor.

Günümüz futbolunda Türk takımları transfer yaparken hep söyler ya çok tecrübeli bir oyuncu transfer ettik diye. Bizdekiler tecrübeli değil yaşlıdır ama onlardakiler ise tecrübelidir. 


Kanatlarda ki etkinlik


Önceki yıllarda Ribery ve Robben'i takımdan gönderen Bayern o boşluğu çok iyi kapattı. Hali hazırda oynattığı Coman olsun. İki sezondan beri forma şansı bulan Gnabry olsun. Perisic ve Couthinho'da olunca kanatlarda bir sıkıntı çekmiyorlar. Hem atıyor hem de attırıyollar.


Oyunu yönlendirebilme


Kanatlardaki üretkenliği sağlayan en büyük nedenlerden biride oyunu yönlendirmedeki becerileri. Ters kanada atılan başarılı paslar ve kanatlara atılan başarılı ara paslar işte gol anahtarlarının en büyük silahı bu.


 Tecrübeli oyuncular


Kanatlarda tecrübeli bir oyuncu oynatmak oyunun ivmesini düşürebilir ancak ortasahada ve kalede oynatmak çok farklı etki eder. En iyi örneğini Bayern güzel bir şekilde gösteriyor. Müller, Neuer, Lewandowski yaşlarını hissettirmeyen profesyonel oyuncular. Müller bir orta sahadan daha fazlası oyun içinde her yerde görebilirsiniz Mülleri. Neuer ise hala dünyanın en iyi kalecilerinden.


PEKİ MAÇ NASIL SONUÇLANIR ?


Yukarıdaki yazdığım nedenler tabikide Bayern'i öne çıkarmıyor değil ancak diğer tarafta ise tarihinin en iyi Paris Saint Germain'i var. Bayern ise bireysel yeteneğe dayalı bir takımdan ziyede daha çok taktiksel bir takım. Aslında her ikisinin harmanlanmış bir hâli. Paris'in ise biraz daha bireysel yeteneğe ihtiyaç duyacağı kesin. İleri üçlüsü çok iyi ancak orta saha kalitesi ve kale Bayern'e kıyasla birazcık sınıfta kalabilir. Navas'ın maçta oynayıp oynayacağı henüz belli değil kalede Rico'nun oynaması bekleniyor. Ben Navas'ı tercih ederdim tabiki ancak elden gelen pek birşey yok. 


Paris Saint Germain çok duran top kazanan bir takım. Herrera ve Neymar bu konuda çok yetenekliler. Bayern ise Lyon maçında atakdaki etkinliğini devam ettirsede bir o kadar da pozisyon verdi. Bir maça mahsus kalır mı bilinmez ancak ilerideki oyuncular da Lyon'un oyuncularına benzemez. Ben maça yine Bayern'in baskı ile başlayacağını ve Paris'in ise Mbappe gibi hızlı bir futbolcuya sahip olduğunu düşünerek ara pas ile gol fırsatını kaçırmayacağını düşünüyorum. Duran topları fazla kazandığını söylemiştim gerek korner olsun gerek ise frikikler ile Bayern'in canını biraz sıkacağını düşünüyorum. Bayern'in ise en önemli silahları yedekleri olacak keza Paris'e göre yedek kulübesi bir hayli sağlam. Bayern'in defanstaki zaafını söyledim bunun yanında tabikide atak konusunda çok etkili ve tecrübeliler. Tüm bunları göz önünde bulundurarak maçın berabere biteceğini düşünüyorum. Skor olarak ise 2-2 'nin iki takımında eksikleri ve artıları ile birlikte bu maça yakışacağını düşünüyorum.


Seyir zevkinin yüksek olduğu, izleyenleri ve taraftarları mutlu edecek bir maçın oynanması dileğiyle ...

                                         Barış KIRAL

Yorumlar

  1. Ve bu heyecan verici maç için sabırsızlanıyorum. Kazanan kim olacak merak ediyorum ... İyi incelediniz ve okumak beni heyecanlandırdı 😄👍

    YanıtlaSil
  2. Maçları pek takip etmiyoruz,eskiden olsaydı iyi bir tahminde bulunabilirdik..Bayern Münih eskisi gibi güçlü ise kazanabilir..😊

    YanıtlaSil
  3. Selamlar Bayern'in 8 gol attığını nasıl duymamışım şaşırdım. Bu skorları yapip kupayı almamaları beni üzer. Ama kalbim PSG den yana. 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder