LİMİT TARTIŞMASI VE DETAYLARI

LİMİT TARTIŞMASI VE DETAYLARI 


TFF ve Riva çıkmazı , Riva'da kritik toplantı, harcama limitleri gibi başlıkları bu aralar sık sık göreceğiz. Medyada ise genel olarak olaylar şöyle anlatılmakta. Fenerbahçe bir öneri öne sürüyor , Galatasaray ve Trabzonspor reddediyor. Beşiktaş'ın ise sessizliğini koruduğu belirtiliyor. Peki son zamanlarda bu kadar konuşulan olayın aslı tam olarak ne ? 



Fenerbahçe kulüpler Birliği toplantısında şunları öne sunmuştu.


1- Her kulüp başkanı kendi dönemindeki borcun sorumlusu olsun

2- Ödemelerdeki faiz oranları aşağıya düşürürsün

3- Borç ödemesi, 3 yıl ana para ödemesiz 10 yıl olsun.

4- Alınan borç dolar olarak değil, TL olarak alınsın

5- Kulüplere nakit para desteğinde bulunulsun

6- Yeni sezonda eşitlik ve adalet sağlanabilmesi için ana para borcu anlaşma yapan kulüplerde olduğu gibi hesaba dahil edilmesin.


Kulüplerimiz şuan tabiri caizse borç içerisinde yüzüyor. Kimi takımların borcu fazla kiminin ise az. Sorun ise şurada ortaya çıkıyor. Ben daha 1-2 yıl idare ederim diyen kulüpler bu önerilere karşı çıkıyor ve kabul etmiyor. Bazı kulüpler ise bizde bu duruma doğru yol alıyoruz diye bu görüşlere hak veriyor. Şimdi gelelim önerilerin tek tek yorumlanmasına.


1. Öneri : Her kulüp başkanı kendi dönemindeki borcun sorumlusu olsun.


Sizlere şöyle açıklamak isterim dediğimiz gibi bazı kulüplerin borcu az bazılarının fazla. Şimdi borcu az olan bir kulübe yönetici gelse ve çok fazla harcama yapsa seçimi kaybetse veya istifa etse. Onun yerine gelen başkana daha borçlu bir kulüp bırakmış olacak. Tabiki kulüplerin borçları iptal edilsin herkese yeni bir sayfa açılsın demiyorum ancak bazı kulüplerin başkanları kendi döneminde kâr etmesine rağmen kulübün borcu olduğu için sıkıntı yaşıyor. Bana sorarsanız bunun için en uygun çözüm borçların ödeme tarihini ertelemek olur.


2. Öneri : Ödemelerde ki faiz oranları aşağıya düşürülsün.


Aslında bunu herkes ister mesela bi krediyi %15 faiziyle aldınız. Araya hastalık veya ödeyememe durumu oldu , olmasa bile %10'a düşürmeyi kim istemez. Az ödeme imkanını reddetmek hele ki borcunuz varken. 


3. Öneri : Borç ödemesi, 3 yıl ana para ödemesiz 10 yıl olsun.


Borcun aciliyatı işin içine girince taraflara göre değişiklik gösteren bir öneri. 5 yıllık bir başkanın planlaması ile 1 yıllık bir başkanın planlaması bir olmaz borç ödemeleri aynı tarih olunca.


4. Öneri : Alınan borç dolar olarak değil, TL olarak alınsın.


Borcun dolarla olması da sıkıntılı bir durum.

Borçlar 10 yıl öncesinden de olur 5 yılda. Tek farkı borcun sürekli artması nasıl mı ? 5 yıl önce 10 milyon dolar borcu olan bir kulübün zararı 27 525 000 TL iken bu borç günümüzde faiz işlemese bile 72 900 000 TL oluyor. Bunun nedeni de oynamalar. Hâl böyle olunca borcun TL cinsinden kalması ve ödenmesi kulüplerimiz için olumlu bir değişiklik olur.


5. Öneri : Kulüplere nakit para desteğinde bulunulsun.


Kulüplerimizin yardım geceleri düzenlemesi yardım için SMS istemesi gibi durumlar ortada iken kulüplerimize ilaç gibi gelir. Emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi gibi bir şey hangi emekli istemez. Dünyadaki bütün kulüpler pandemiden olumsuz etkilendi.Oyuncularından maaşlarında indirime gitmelerini istediler taraftarlar stada gelemediği için bilet parası alamadılar. TFF'nin ise bu süreçte kulüplere destek olması gerekir bakalım onların tavrı ne olacak ?


6. Öneri : Yeni sezonda eşitlik ve adalet sağlanabilmesi için ana para borcu anlaşma yapan kulüplerde olduğu gibi hesaba dahil edilmesin.


Herkeste olanın aynısını istemek işin en basit şekliyle özeti bu. Olur mu olmaz mı bekleyip göreceğiz.



Bunlara ek olarak harcama limitleri deki sapma da gündeme gelmişti. Önceden %30 olan sapma bu yıl %15'e çekilmişti. Bu sapmanın %40'a çıkarılması istenmiş ancak bu öneri de sonuçlanmamıştı.


ÖNERİLERDEKİ EN BÜYÜK SIKINTI


TFF'nin maddeleri onaylaması için 18 kulüpten de imza istemesi. Peki bu ne demek ? Kulüplerin başkan seçimlerinden örnek verelim. Normal şartlarda başkan adayları arasından en çok oyu alan başkan seçilir. TFF ise oy kullanan 1000 kişi varsa hepsinin aynı başkana oy atmasını istiyor. Durum böyle olunca işler de çıkmaza giriyor.


 SORMAMIZ GEREKEN ASIL SORU


TFF bu kararları alırken bütün takımlardan onay aldı mı ? Almadı. Peki bozmak için neden bütün kulüplerin onayını önemsiyor ?


Ek olarak oyun başlayınca kurallar değişmez diye bir röportajda söylenmişti ama yabancı kuralı hem oyun başladığında öne sürüldü hem de oyun devam ederken bir yıl ileriye alındı. Hiç bir kulüp için de oylama yapılmadı

                                           BARIŞ KIRAL

Yorumlar